Jean-Gabriel Périot

O artyście

Opiekun do dzieci, barman, sprzedawca ubrań, sztuki użytkowej i nagrań wideo, drugi reżyser, montażysta, mim, sprzedawca na giełdzie, dziennikarz, twórca filmów tanecznych, artysta… Urodził się w 1974 r. we Francji, wyreżyserował kilka filmów krótkometrażowych, również dla kina. Rozwinął swój własny styl montażu używając materiałów archiwalnych. Między filmem dokumentalnym, animowanym i eksperymentalnym, większość jego prac dotyczy przemocy i historii. Jego ostatnie prace, w tym „Dies Irae”, „Nawet jeśli  była kryminalistką…” i „200 000 duchów”, były pokazywane na całym świecie i wielokrotnie nagradzane na licznych festiwalach.
 
Filmografia:
 
Le jour a vaincu la nuit (2013)
The Devil (2012)
Nos jours, absolument, doivent ętre illuminés (2012)
Les Barbares (2010)
L'art délicat de la matraque (2009)
Nijuman no borei – 200 000 phantoms (2007)
Eűt-elle été criminelle... (2006)
Dies Irae (2005)
Parades amoureuses (1999)

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: