Jacek Bromski

O artyście

Reżyser, scenarzysta, producent, prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, znawca branży audiowizualnej oraz prawa autorskiego i filmowego. Twórca filmów, które weszły do klasyki polskiej kinematografii. Studiował malarstwo, polonistykę i reżyserię. Był pierwszym przewodniczącym Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, członkiem Komitetu Kinematografii i wiceprezesem Międzynarodowego Stowarzyszenia Autorów Filmowych AIDAA. Założyciel Związku Autorów i Producentów Audiowizualnych, współzałożyciel Studia Filmowego „Zebra”. Laureat wielu prestiżowych nagród i odznaczeń państwowych (Zasłużony Kulturze Gloria Artis i Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski).
 
Wybrana filmografia:
 
Bilet na księżyc (2013)
Uwikłanie (2011)
U Pana Boga za miedzą (2009)
U Pana Boga w ogródku (2007)
I wie Pan co? (segment w „Solidarność, Solidarność”) (2005)
Kochankowie roku tygrysa (2005)
Kariera Nikosia Dyzmy (2002)
To ja, złodziej (2000)
U Pana Boga za piecem (1998)
Dzieci i ryby (1996)
1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992)
Kuchnia Polska (1991)
Sztuka kochania (1989)
Zabij mnie glino (1987)
Ceremonia pogrzebowa (1984)
Alicja (1980)

Przeszłe wydarzenia

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: