Martin Scorsese

O artyście

Co roku w ramach Ekstraklasy prezentowany jest dorobek jednego wybitnego reżysera. W tym roku pokażemy wybrane dzieła uznanego i wyjątkowego Martina Scorsese, zdobywcy Oscara za reżyserię filmu „Infiltracja” z 2006 roku i Złotej Palmy za „Taksówkarza” (ze wspaniałym Robertem De Niro w roli głównej) oraz „Po godzinach”, dwukrotnego laureata nagrody BAFTA, a także wielokrotnego zdobywcy Złotych Globów.
 
Urodzony w 1942 r. w Nowym Jorku i wychowany w dzielnicy Little Italy już od dziecka przejawiał ogromne zainteresowanie kinem. Wielokrotnie opowiadał o swoich małych rytuałach – wycieczkach do kina z ojcem. Jak sam twierdzi, była to jedyna nić porozumienia między nimi  i jeden z nielicznych tematów do rozmowy. Ich relacje możemy podziwiać w jednym z filmów prezentowanym na tegorocznej Ekstraklasie: „Italianamerican” z 1974 roku. To bardzo interesująca i intymna historia opowiedziana z perspektywy rodziców wielkiego reżysera. Oprócz popularnych filmów fabularnych, takich jak „Chłopcy z ferajny”, „Wyspa tajemnic” czy wcześniej wspomniany „Taksówkarz”, Scorsese nakręcił kilka mniej znanych filmów dokumentalnych. Postanowiliśmy je Państwu przybliżyć. „My voyage to Italy” i „Lady by the Sea: The Statue Of Liberty” to tylko niektóre z nich. W skrócie: program dla tych, którzy pragną poznać Martina Scorsese oraz jego twórczość od zupełnie innej strony. Naprawdę warto.
 
Filmografia:
 
The Wolf of Wall Street (2013)
Hugo i jego wynalazek (2011)
Wyspa tajemnic (2010)
Infiltracja (2006)
Aviator (2004)
Gangi Nowego Jorku (2002)
Ciemna strona miasta (1999)
Kundun (1997)
Kasyno (1995)
Wiek niewinności (1993)
Przylądek strachu (1991)
Chłopcy z ferajny (1990)
Ostatnie kuszenie Chrystusa (1988)
Kolor pieniędzy (1986)
Po godzinach (1985)
Król komedii (1983)
Wściekły byk (1980)
New York, New York (1977)
Taksówkarz (1976)
Alicja już tu nie mieszka (1974)
Ulice nędzy (1973)

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: