Jan Gogola

O artyście

Urodził się w 1971 r. Jest reżyserem, scenarzystą i wykładowcą na Wydziale Filmowym i Telewizyjnym Akademii Sztuk Scenicznych w Pradze (FAMU). Jako scenarzysta, Gogola udzielał się m.in. w „Czeskim śnie” (V. Klusák, F. Remunda) oraz w filmach V. Chytilovej i H. Třeštíkovej. Gogola jest również autorem szeregu recenzji, artykułów i esejów, na przykład „Śmierć Filmowi Dokumentalnemu”. Obecnie pracuje nad filmem „EXCURSIONOW” o historii Europy twarzą w twarz. Laureat nagród na Festiwalu Filmowym w Igławie i Krakowskim Festiwalu Filmowym za film „Mám ráda nudný život”
 
 
Filmografia:
 
Král nic nedělá (2012)
Rock života (2011)
Hranice po našimu (2010)
Mám ráda nudný život (2009)
Ceské Velenice Infinity (2004)
Národ sobě aneb České moře v osmnácti přílivech (2003)
Panenka proti zbytku světa (2001)
Nonstop (1998)
Deník babicky Nemcové (2000)
Panelák je kamarád (1999)
Vila Inocent (1997)

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: